Aktuellt

Information om aktuella IT frågor som har koppling till SeniorNets verksamhet.
- lämna gärna uppslag och synpunkter.

eMedborgarveckan 9 -15 oktober 2017

Årets eMedborgarvecka äger rum den 9-15 oktober. 

Anmäl dig redan nu till eMedborgarveckan
.

eMedborgarveckan är en nationell kampanjvecka där e-tjänsternas tillgänglighet är i fokus. 

Kampanjen är en chans att samordna insatser som främjar ökad användning av e-tjänster och ökad digital delaktighet. 

SeniorNet Sweden är aktiv i Digidelnätverket som samordnar kampanjen. Digidelnätverket finns även på Facebook.

Läs mer om e-Medborgarveckan


Framtidens hälsoteknik på seniorträffen 7 juni

Ständigt uppkopplad rent fysiskt, tekniken finns, men vill vi vara det? 

Sorlet är intensivt i den välfyllda salen på Lignagatan i Stockholm, 
när sju olika företag visar upp exempel på ny hälsoteknik riktad till äldre. Många av deltagarna kommer från SeniorNet föreningarna i Stockholm och det är ingen brist på synpunkter och konstruktiva förbättringsförslag. 

Stockholm Digital Care står bakom initiativet till seniorträffen.  
Läs mer om seniorträffen den 7 juni 2017. 


Personlig teknik var temat på ett välbesökt inspirationsmöte den 22 maj 2017 i Stockholm, arrangerat av SeniorNet Sweden och Quantified Self Stockholm.

Tekniken för att mäta, logga och analysera egna värden för att få en bild över hur man mår finns redan. Exoskelett som gör det enklare att gå, röra händer och armar efter en skada utvecklas alltmer. Robotskeletten kan också förstärka kroppen eller avlasta vid tunga lyft och obekväma arbetsställningar.

Läs mer om personlig teknik 22 maj 2017.


Ny våg av försök till Bank-id-kapningar

Ännu en våg av försök till Bank-id-kapningar slår mot svenska abonnenter. Enligt polisen kan tusentals ha klickat på den länk bedragarna skickar ut i sms eller mejl med intentionen att lura till sig känsliga konto- och personuppgifter. 

2017-05-30


Varning för bluffsamtal 

Under den gångna helgen drabbades Sverige av en våg av bluffsamtal från Somalia. Många svenskar upptäckte att de fått missat samtal från landsnummer +252, utan att på något vis ha koppling till landet. Det skriver Dagens Nyheter.

Och än är det inte över. Under måndagsmorgonen har nya bluffsamtal börjat ringas – denna gång från landsnummer +248, vilket är Seychellerna.
Principen tycks dock vara densamma. Avsikten är troligtvis att den som mottar samtalet ska svara eller ringa upp. Sker en uppringning riskerar man en rejäl post på fakturan efter att ha blivit mött av antingen telefonsvarare eller kopplingsmusik.
Läs mer om: Våg av bluffsamtal, PC för alla 
2017-05-29 

Ny.teknik.se - dagliga nyheter om ny teknik

Ny Teknik startar podd om internet of things.
IoT-podden om IT-säkerhet
Maj 2017 


PUB-träffen i Seniorhuset 18 maj 2017

Det är fullsatt i Seniorhuset i Tumba, när Tuva Lund, ordförande i vård- och omsorgsnämnden berättar och svarar på frågor om e-hälsa och äldreomsorg i kommunen. 

Tova Lund menar att digitaliseringen inom vård och omsorg öppnar för frihet för individen, underlättar för en bättre vård och förenklar kommunikationen. Hon tillstår dock att Botkyrka inte ligger så väl framme när det gäller digitaliseringen inom området. 

Anders Magnusson, SPF, och Krister Carlsson, SNB, håller ihop hela programmet och presenterar vad e-hälsobegreppet innebär. 

Läs mer om Tema: e-hälsa och äldreomsorg, 18 maj 2017
ArrangörPRO, SeniorNet Botkyrka och SPF


Styrelsemötet 4 maj 2017

SeniorNet Botkyrkas styrelsemöte den 4 maj 2017 var vårterminens sista. På dagordningen stod bland annat: förberedelser inför PUB-träffen den 18 maj, avrapportering från SNS årsstämma 7 april och från verksamhetskonferensen 7-8 april i Stockholm. 

På mötet diskuterades även höstens utbildningar, innehållet på webben, guiden "Introduktion till internet för äldre". Dessutom behandlades några inlämnade skrivelser.
Styrelsen SNB, Protokoll 4 maj 2017


Fredagsträffar i Tullinge och Hallunda - tema sociala medier  

Det är fullsatt och mycket god stämning när Sune Nilsson berättar om Facebook. Messenger, Instagram, Skype, Twitter, WhatsApp med mera i Tullinge den 21 april 2017. Sociala medier är ett område som engagerar.
Ta del av Sune Nilssons presentation: Sociala medier.

Vårens sista fredagsträff var den 28 april i Hallunda med samma tema.

Läs mer om fredagsträffar


iiS - Internetguider

Det finns guider för dig som vill lära dig mer om webbpublicering, omvärldsbevakning, it-säkerhet, nätets infrastruktur, källkritik, användaravtal, barn och unga på internet, digitalt källskydd och mycket mer.

Du kan läsa iiS internetguider gratis på webben genom att ladda ner pdf-versioner eller beställa häften mot en avgift.  Länk till iiS internetguider

Guiden "Introduktion till internet för äldre" bjuder på tips för dig som vill hjälpa släktingar, vänner eller bekanta att dra nytta av nätets möjligheter. Författare till guiden är professor Gunilla Brattberg som är aktiv i SeniorNet på många sätt. 

Du kan ladda ner guiden gratis från iiS i pdf-format, läsa webbversionen eller beställa den från Publit för 99 kronor.  Kontakta  kansliet SeniorNet Botkyrka om du behöver hjälp med att beställa guiden. 


Internet of things Sverige (IoT) 

IoT Sverige är en nationell satsning på att Sverige ska bli ledande på att använda Internet of things (IoT).

IoT är ett samlingsbegrepp för den utveckling som innebär att maskiner, fordon, gods, hushållsapparater, kläder och andra saker samt varelser (inkl. människor), förses med små inbyggda sensorer och processorer.

Detta medför att dessa enheter kan uppfatta sin omvärld, kommunicera med den och på så sätt skapa ett situationsanpassat beteende och medverka till att skapa miljöer, varor och tjänster.

https://iotsverige.se/ 

Ny broschyr 18 maj 2017: https://iotsverige.se/2017/05/broschyr-internet-of-things-for-smarta-samhallen/

Maj 2017

Verksamhetskonferensen 2017 i Stockholm

Verksamhetskonferensen 7 - 8 april 2017 i Stockholm öppnar för ett närmare samarbete mellan klubbarna i hela landet. Det finns en stark vilja att fortsätta utvecklas. 

Några programpunkter på konferensen: Dagny 105 år och hedersmedlem, klubbenkäten, bärande medlemsantal, framgångar, e-hälsa, medlemssystemet och webbplatsen. 

Sammanfattning av verksamhetskonferensen

Logga in på medlemssidan och ta del av alla presentationer. 

E-hälsa på verksamhetskonferensen 

Anders Magnusson och Krister Carlsson gjorde en presentation om e-hälsa på verksamhetskonferensen i Stockholm den 8 april, vilken uppskattades mycket. SeniorNet Botkyrkar kommit långt med arbetet inom detta tema. 

Ta del av presentationen om e-häls

SeniorNet Botkyrka har tre ledamöter i SeniorNet Swedens styrelse 

SeniorNet Sweden har en ny styrelseordförande, Arne Eskilsson från Östersund. Han valdes vid årsstämman den 7 april till tf. ordförande tills dess en ordinarie ordförande utses. I styrelsen ingår tre ledamöter som är medlemmar och aktiva i SeniorNet Botkyrka: Eva-Britt Olsson, Krister Carlsson (nyval) och Birgitta Strinnlund (nyval). 
Vid stämman togs ett glädjande beslut om en extra utdelning av avgiftsmedel till klubbarna under 2017. 

Logga in för att ta del av alla handlingar till SNS årsstämma 


Ny tjänst - Spärra min adress 

 
Svensk Adressändring, som ägs av de svenska postföretagen, har lanserat nu en ny tjänst som heter Spärra min adress. Vad den gör är att skydda din adress mot obehörig eftersändning eller adressändring. 

Du spärrar den med Bank-ID, och när den väl är spärrad kan du bara beställa eftersändning eller adressändring genom att på nytt logga in dig.

Läs även Skydda dig mot falsk adressändring i PC för Alla
Maj 2017


Vill du ha din post digitalt? - anslut dig till en säker digital brevlåda

Om du skaffar en digital brevlåda kan du få post från myndigheter, kommuner och företag digitalt istället för på papper. Du behöver bara e-legitmation och du kan läsa posten på dator, mobil och platta. Det finns flera digitala brevlådor. Välj den brevlåda som passar dig bäst. 

Skatteverkets webbplats finns länkar samlat till Kivra, Digimail och Min Myndighetspost, 

iPad och iPhone - utbildningsmaterial för medlemmar

Det finns ett nytt utbildningsmaterial framtaget av Solvig Grönstedt om iPad och iPhone på SeniorNet Swedens webb. Du måste vara medlem för att kunna ta del av materialet. 

April 2017


Facebook FAQ

Facebook FAQ är en guide på svenska som vänder sig till dig som vill veta mer om Facebook eller behöver hjälp med användandet.

April 2017


Medlemsrabatter

Medlemmar i SeniorNet Sweden har exempelvis 50 % rabatt för en helårsprenumeration 12 nr av PC för Alla. Om du har en prenumeration på 12 nr. eller mer så får du även tillgång  till "Premiumerbjudanden", bland annat ett komplett antiviruspaket från F-Secure eller Norton, datorsupport via telefon och tillgång till de digitala utgåvorna.

Som medlem i SeniorNet får du tillgång till rabatterbjudanden från flera företag. Läs mer om medlemsrabatter på SeniorNet Swedens webb http://seniornet.se/medlemskap/medlemssidor/rabatter/
April 2017


Informationssäkerhet 

Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, har en datorstödd informationssäkerhetsutbildning för användare (DISA). 
Läs mer om utbildningen.
Starta och genomför DISA

April 2017

Hur hanterar du din information?
I vår vardag hanterar vi många olika typer av information. Det kan till exempel handla om personuppgifter, banksaldon, fotografier och betyg. Information som är viktig för dig på olika sätt och som du är rädd om.

Allt som ligger framme på ditt skrivbord är kanske inte andra personer bör se eller läsa. 

DinSäkerhet.se är MSB:s webbplats för privatpersoner om risker och säkerhet. På webbplatsen finns råd, tips och checklistor. Syftet är att ge förutsättningar för att förbättra den egna informationssäkerheten och undvika att ta onödiga risker.

Avsnittet innehåller bland annat råd om hur du
 hanterar och skapar starka lösenord, undviker identitetsstöld med mera.


DinSäkerhet.se
April 2017

Antivirusskydd

Om du har Windows 10 ingår antivirusskyddet Windows Defender
 
När du startar Windows 10 första gången är Windows Defender aktiverat och hjälper till att skydda datorn genom att söka efter skadlig kod (skadlig programvara), virus och andra säkerhetshot. Windows Defender använder realtidsskydd för att genomsöka allt du laddar ned eller kör på datorn.


Stort test av 10 gratis virusskydd - PC för alla utser vinnaren
Mars 2017

Skydda dina viktiga filer
För att skydda dina filer finns det bara en sak som gäller - säkerhetskopiering och det kan göras på flera olika sätt.

PC för Alla - Tips för att skydda dina viktiga filer 
Februari 2017


Windows 10


Bildhantering