Minnesant 2015-02-06 i Tullinge

Fredagsträff Tullinge bibliotek den 6 februari 2015, kl 10.00 - 12.00
Antal deltagare 34 personer

Lars Sjölund
hälsade alla välkomna till årets första Fredagssträff i Tullinge bibliotek.

Lars informerade om

• Dataverkstan, där man kan få hjälp med det mesta på sin egen dator. Du kan byta operativsystem eller byta hårdvara (grafikkort, hårddisk, minne mm) på din egen dator.
    Dessutom finns tillgång till
    skanner, där du kan föra över VHS till USB samt foto till USB.
    Datorverkstaden anordnas på tisdagar kl 14-16. Vill du besöka Datorverkstaden måste du göra en anmälan till
      Lennart Ståhlberg, tel: 08-530 252 43 eller mobil: 0768-02 17 71

• Doro och Sony har kommit ut med smartphone avsedda för äldre. Intresse för kurs?

• Ny medarbetare på kontoret är Bernt som presenterade sig på träffen.

Stickan började med sina roliga bilder och lite information om olika betalningsappar att ladda ner.

• SWISH kom 2013. Överföring av pengar via mobiler. Aktiveras av bank.

• SEQR kom 2001. Betalning privatperson eller butik. Nackdelen är att man måste ha en kredit hos en av två kreditgivare.

• My Wallet kom 2011  - Telia, Tele2, Telenor och 3 ligger bakom den appen.
  • Masterpass är en betalningsapp för förköp online och i butik. Kopplas till Visa, Matercard m fl.

• Bakom American Express ligger MasterCard.
  • Apple Pay har inte kommit till Sverige ännu.

• Klarna används av Onlinebutiker

• Suprime Card

• Pay Pal kom 2006 – eBay används av bl a Blocket och Tradera

Information om kommande Fredagsträffar i Hallunda. Ny lokal är i ABF:s lokal Magne i Folkets Hus.

Den 20 februari kommer Christina Frostegren tillsammans med några från övriga SeniorNet Botkyrka redovisa hur hälsoarmband fungerar.

Den 6 mars kommer Kjell Eriksson att prata om Digital inspiration.

Andra  ämnen som kommer att tas upp senare är Betraktelse över våra Digitala Liv 2 och Data mining som kollar upp nätuppkopplingar och genererar ut reklam.

Mobile Tracking håller reda på oss kommer i framtiden och är till viss del redan här.

Cloud Computing håller till i molnet. Sociala webbplatser är också molnbaserat och kan delas.

Stickan gick igenom lite av varje som hänt på senare tid och påminde om Botkyrka Kommuns app där man kan göra felanmälning m m.

Hälsoappar översvämmar marknaden och ge oss hälsostress genom att man följer dem till punkt och pricka.

Förkortningar blir allt vanligare i SMS och mail.

Vid pennan Britt och Yvonne

Underordnade sidor (2): Betalappar Vårt digitala liv 2.0