Minnesant 2015-11-06 i Tullinge

Fredagsträff i Tullinge bibliotek den 6 november 2015, kl 10 - 12
Antal deltagare: 22 personer

Lars Sjölund hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Stickan som talade om att Brf Akvarellen gjort reklam för SeniorNet Botkyrka i sin medlemsinformation - Bra initiativ.

IDG har meddelat att Windows 10 kommer att poppa upp i alla datorer om att vi ska installera nu. För att det ska fungera måste man göra Windows Update innan nedladdning.

Mail och notiser, bl a på Facebook, kommer upp om/på Appleprodukterna med knagglig svenska. Ta bort!

Ccleaner glöm inte ta bort vid installation.

Mac-cirkel med Bernd i december. Mailadress finns för anmälan på SeniorNet Botkyrkas hemsida - bernd-snb@anubiscomm.eu

FAQ – vanliga frågor

Dagens ämne var förkortningar som Stickan plockat från pagina.se och gav oss en liten förenklad förklaring. Om du söker på nätet skriv ordet och mellanslag wiki så kommer du automatiskt till Wikipedia

ADSL                     Koppartråd Asymetrisk. Nu med olika frekvenser

BMP                      Bildformat (JPEG m fl)

DAT                       Datalagring (tejp för företag) på väg att försvinna

DPI                         Punkter i foto. Ultra HD 4K nya.EXE              Överförbar fil – program

.GIF                       Fotofil (BMP) Modern kamera RAW format

HDMI                    Kontakt med överförbar text och ljud. VGA analogt

HOAX                    Bluffvirus. Ofta i tal i engelskspråkiga serier med syfte på bluff

HTTP                     Definationen på ett nätverksprotokoll

HTML                    Bygga hemsidor

HTM                      Filändelse som talar om HTML

HUB                       Nätanvändare. Fördelare. USB2(svart kant runt) USB3 (blå kant) Bakåt kompatibla

USB port = minneslucka blev skämtet. På TV bara olika utgångar.

ISBN                      Nr på böcker

JAVA                     Skriftspråk för websidor (kaffekopp)

HTML5                  JAVA ersättare

JPEG, JPG            Bildfil minimal försämring vid överföring från kamera. Viss försämring vid varje sparande t ex vid bildhantering.

MDB                      Access databasprogram

MHT                      Vissa mailprogram

MPEG                   Video

MSG                      -

OCR                       Optisk läsning av klartext. Bl a fakturor. Program finns hos Bernd

OLE                        Bilder i dokument

PDF                        Dokument som kan läsas på så gott som alla datorer/plattor/telefoner. Många

fakturor kommer som PDF fil och inläsningsprogram är ofta Acrobat Reader

PNG                      Bildformat

POP                       E-post protokoll

.ppt                       Filändelse Power Point

RAM                      Arbetsminne dator/telefon

RTF                        Spara ett format för olika dokument

SMS                       Text

MMS                     Text och bild

TIF                          Bildformat

WAV                     Ljudfilsformat

ZIP                         Komprimera filer (ofta på hotmail). Sparas under mina hämtade filer

USB                       Flera alternativ – skrivare – externa hårddiskar

.xls                         Excelfil

Win 7 tar inte mycket plats

Spara lösenord i datorn? Tveksamt. Bra för minnet ;-)

Kjell & Co handbok 39:-. Mycket matnyttigt.

Informationen varvades mellan Bengt, Stickan och Lasse med instick av Bernd vilket gjorde att det kändes extra intressant.

Vid pennan Britt Arenander