Minnesant 2015-11-27 i Tullinge

Fredagsträff i Tullinge bibliotek den 27 november 2015, kl 10-12
Antal deltagare: 26 personer

Lars Sjölund hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Christina Ternström Frostegren som hade en del kvar att berätta om sedan sist.
    - Mina bilder – Album – Fredagsträff – där fanns allt som skulle informeras
    -  PayPal - paypal.com – ett betalningsprogram mellan leverantör på internet och köpare.
       Man registrerar sig och lägger upp ett bankkonto där man sedan via leverantörens hemsida kopplar upp sig och betalar.
    - Klarna - klarna.com - är ett likadant betalningsprogram.
    - Mtorget.se - där kan man genom att skriva in produkt och serienummer sälja sina Appleprodukter.
      Man får via ett mail en fraktsedel med fri frakt att sätta på paketet.
      Serienumret får man fram genom att trycka på Inställningar - Allmänt – Om –Serienummer. Bra att ha kvar originalkartongen.
     - Pantaluren.se är ett annat företag som också köper begagnade produkter.
     - Ny teknik - Vi fick se en film om hur man kan köpa mat från mat.se. Det finns en fryskasse (Gbg) där man lägger frysvaror och som håller i flera timmar.
     - In car delivery
     - I food bag (kylväska som håller varorna i upp till ett dygn)
     - Bok: Min europeiska familj – Karin Bojs, Augustprisvinnare
     - Kartappar - hitta.se har gjort om sin app och visar J (järnväg) och bussar för busshållplatser. Klickar man på J eller buss får man upp tåg/busstider i realtid.
       Kartläge nere till höger – visa livstil. Då får man upp lite info om de som bor på adressen man angett.
     - Välfärdsteknologi – Hälsotid
     - Telia forskar om att vara uppkopplad och få vård hemma.

Omsorg + teknik = sant

E-tjänster
    - Stockholms stad - stockholm.se - listapå  alla e-tjänster från A-Ö. Även Botkyrka kommun-  botkyrka.se - har börjat göra likadant.
    - Coolstuff.se
    - Julklappstips – redpine.se
    - Frågan om hur man gör för att få E-faktura eller autogiro för trängselskatt kom upp. Man går in på sin internetbank och
      begär E-faktura eller autogiro för Infrastrukturavgifter och trängselskatt så slipper man påminnelsavgiften.

Bengt Gulin tog över och visade en bluetoothhögtalare, Philips BT6000. Riktigt bra ljud via telefon/platta. Streama musik via Youtube ochSpotify

Cromecast – medieströmningsenhet. Apple-TV är en annan variant.

Youtube – figur- solfjäder

Inställningar – castaskärmen