Minnesant 2016-02-12 i Tullinge

Fredagsträff Tullinge bibliotek den 12 februari 2016, kl 10.00 - 12.00
(Antal deltagare: 40 st - 20 kvinnor o 20 män)

Lars Sjölund hälsade alla välkomna och överlämnade ordet till Stickan som informerade om att Botkyrka Kommun håller på att digitalisera.
Stickan
slog även ett slag för SNB:s hemsida.
www.seniornetbotkyrka.se

Owe Eriksson övertog ordet och startade dagens informationsmöte med att fråga hur många som använder Swish.
    -
Swish i vardagen. Skicka pengar inom familjen, betala tillbaka ett lån, skänk pengar till en insamlingsorganisation eller samla ihop pengar till idrottslaget.
    - Med Swish kan du enkelt via din iPhone, Windows Phone eller Android-telefon skicka pengar till andra personers konton via ditt telefonnummer.
      Anmälan till Swish gör man på sin bank.

Tanka ner e-böcker och ljudböcker från biblioteket. Man kan ladda ner en bok via bibliotekets hemsida och man får låna den i 28 dagar.

Hur många sköter sina pensionsfonder själv? Man kan gå in själv med Bankid/Mobilt bankid. och byta fonder.
Förslag från en deltagare -tips finns att hämta  via Privata affärer www.privataaffarer.se.

Städa bort i kontrollpanelen – rensa pop up

Städa din dator via cCleaner

Dagens ämne var Bedrägeri mot äldre - SPF Seniorerna
    - 8.500 personer drabbas varje månad. Medelåldern för dem som drabbas är 82 år.
    - Hembesök – kontakt per telefon vanligast på dagen mellan klockan 13-15.
    - Kvinnor är mest utsatta
    - Lämna fram din legitimation när du får förfrågan om ditt personnummer. Tänk på att det är många som står runt i kring som hör vad du säger.
    - Åldersgruppen 67-74 drabbas ofta av att någon står bakom ryggen och ser inknappning av kod.
    - Åldersgruppen 75 år och äldre utsätts oftare av besök i bostad och nätfiske, s k phishing
    - Åldersgruppen 89-97 år blir oftast uppringda av någon som vill komma hem för något slags besök. 67% av alla hembesök fullbordas.
      Vanligt förekommande är att någon ringer och uppger sig vara någon vän eller släkting och sedan skickar man någon för att hämta pengar.
    - Åldersgruppen över 97 år får oftast besök av någon som uppger sig för att vara sköterska eller läkare
    - Påtala fel på bankomater till bank eller butik
    - Oftast arbetar bedragarna man i par utomhus. En distraherar och en utför dådet.

Vad gör polisen?  - De har bildat grupper som utreder brott och mycket sker i det tysta. Telefonnummer till
    - Polis vid akut/pågående brott - telnr: 112
    - Polis anmälan av bortt - telnr 114 14

Sök på Försök inte lura mig så kommer ni fram till filmerna som visades på biblioteket. De ligger på youtube

1. Var på din vakt
  2. Ditt hem är din borg
  3. Syna bluffen
Titta gärna en gång till på bildspelet. Använd denna webbadreess - http://www.spf.se/subPage1.asp?nodeid=198016

Man kan spärra sitt kort för utlandsköp och internetköp. Vill man använda det tillfälligt så har bland annat Nordea tillfälliga koder.

Kolla okända telefonnummer innan du ringer upp om du inte svarat direkt. Man kan spärra telefonnummer som man inte vill bli uppringd från i sin telefon.

www.trygve.se  Digital grannsamverkan finns som app både på Appstore och Googleplay.
Gå in på hemsidan och få information om vad man kan använda den till. Det finns även en liten informationsfilm.

Vid pennan

Britt