Minnesant 2016-04-22 i Tullinge

Fredagsträff i Tullinge bibliotek den 22 april 2016, kl 10.00 - 12.00
Antal deltagare: 25 personer (13 kvinnor och 15 män)

Lasse hälsade alla välkomna och lämnade därefter ordet till Stickan.

Stickan började med att visa förslag på vad som kunde tänkas tas upp och undertecknad läste upp lite om digitala brevlådor som tas upp i nya numret av PC för Alla.
Informationen kommer upp på hemsidan.

Frågor från deltagare

• Har bilder i Windows 10 och försöker efter redigering spara ner dem  i Windows inbyggda fotoprogram. Det funkar inte varför?
    Svar: Klicka på pennan i verktygsfältet där finns fler alternativ -
    Redigera - Kopiera – Spara som
    Bilderna hamnar därefter i mappen Bilder, där får man döpa om och lägga in i album/mappar.

• Önskan kom upp om en kurs om fotoprogrammet och Sune meddelade att om man är intresserad av något, så ska man anmäla sig till SeniorNet Botkyrkas kanslie och tala om att intresse finns till eventuell kurs eller cirkel i ämnet. När tillräckligt många anmält sig så kan kurs/cirkel starta.

• Hur hittar man fotoprogrammet?
    Svar; Klicka på förstoringsglaset i nedre vänstra hörnet och skriv foto, så får man upp app Foton att ladda ner.

• Hemsidan kan inte nås på grund av ett script (program). Är fel på hemsidans program?
    Svar: Kan bero på att den inte fungerar i nyare program. Stoppa script eller återställ webbsidan.

I Internet Explorer och Firefox kan man förbestämma vad som ej ska upp.

Bengt informerade

• om att diskrensning kan vara en bra början när Edge är segt.
    tmp-filer kan rensas. Skriv %tmp% i Utforskaren så får du upp dem. Vill du rensa bort filerna utan att de hamnar i papperskorgen tryck ner Shift + Delete. Vid osäkerhet hoppa över detta och deleta som vanligt.
    CCleaner är ett program som tagits upp på tidigare fredagsträffar och som kan laddas ner gratis via Piriform. Det finns en betalningsvariant i programmet som inte känns nödvändig. Välj Free download – välj språk.
    Förslag kom attman tar bort markeringen om att lägga i papperskorgen, men i övrigt låta alla vara kvar. Man kan välja att programmet tömmer papperskorgen och vill man inte det utan vill hantera den manuellt tar man bort även den markeringen. (Lite mer i anteckningarna än vad som togs upp)

• PopUp fönster

• Avancerade inställningar

• Dessa knappar ska vara på

• Visa knappens hemsida

• Blockera PopUp fönster (ibland måste man godkänna att ett PopUp fönster visas)
  • Flash player (på i defaultläge)
  • iPad/iPhone rensas genom att öppna Safari – boken i verktygsfältet – webbhistorik
  • In private – Ctrl + Skift + p
    … in privatefönster – Är man inne på in private och inte stänger ner via X:et uppe till höger utan fortsätter via ? sidan bildas ingen historik
  • Win-symbolen (flaggan) – internet explorer – högerklicka ta bort från aktivitetsfältet
  • Sekretessbestämmelser för godkännande från Googles poppar upp. Godkänn så dröjer det innan det poppar upp igen.
  • Internet Explorer – inställningar – in private
  • Hur gör jag med mina mejl om jag byter operatör, exempelvis från Telia och har deras e-postladress? Använd Windows Live Mail för att lägga in e-postadressen, så hamnar alla mejlen där.
  • Telia surf kommer att upphöra. Kommer att kosta.
  • Cirkel önskas hur man jobbar med olika operatörer t ex vid byte. Förslag: IT-hemma – hur man koppar upp sig i hemmet
  • Kontaktlista – mail – Telia
  • Win10 e-post- kontakter

Stickan informerade om Svenska Turistföreningens nya satsning med ett svenskt telefonnummer +46 771 793 336.
The Swedish number finns för att man som blivande turist i Sverige ska kunna ringa och bli kopplad till någon frivillig inom STF och få svar på frågor.

•  # hashtag – innehållet handlar om
  • @ på en viss domänadress
  • Wikipedia – snabel-a
  • Gadget – pryl, grej
  • Widget – pryl för Windows. Större rörlig interaktiv ikon exempelvis en klocka som rör sig
  • Rensa telefon, platta och dator vid försäljning/överlåtelse. Om man rensar sin dator finns det program som kan återskapa innehållet. Förslag till cirkel.
  • Molntjänster
  • Picasa stängs ned, men går fortfarande att använda om man har laddat ner programmet. Google Foto är det nya eller Fotohanteraren i Windows10.
  • Säkerhetskopiering – Klona sin dator – bra ämne till Datorverkstad
  • Formatera om

Vad är:

• Kurs - program, material, grunder. Minst 3 deltagare inklusive ledare, 3 lektioner och 3 timmar
  • Cirkel - ämne, meny kollar vad alla vill gå igenom. Alla deltar i utvecklingen
  • Dataverkstad - En träff för en gång exempelvis Win7 till Win10, byta hårddisk mm

Kurt dansade in för att informera om SeniorNet Swedens årsmöte den 26 april 2016, kl 10.00 i Landstingshuset, Hantverkargatan 45, Kungsholmen, Stockholm.
Alla är hjärtligt välkomna.

Trevlig sommar!

Vid pennan