Minnesant 2016-10-07 i Hallunda

Fredagsträff i Hallunda Folkets Hus den 7 oktober, kl 10-122016-10-07
Antal deltagare: 35 personer (19 kvinnor och 16 män)

Lasse hälsade alla välkomna och talade om att listan som skrivs på av närvarande överlämnas till kommunen.

Ordet lämnades sedan över till Sune
    - Hot mot datorer mm
    - Avast är ett virusskydd som fått bästa betyd och det är kostnadsfritt - kan laddas upp från internet.
Ransom – lösensumma. Ex mail från Telia.
      När man öppnar länken får man svart skärm med röd text. Dina filer blir krypterade och låser din dator. De använder en webläsare, Tor, som har ett eget adressregister/katalog.
     Lösensumman är exempelvis på 3 bitcoin och en bitcoin är lika med 5.000 kr. En som råkat ut för detta hade 10.000 diabilder inskannade som måste skannas om
    - Vad säger detta? SÄKERHETSKOPIERA!!!! Molnet är bra, men säkerhetskopiera/klona även på en annan hårddisk så kan man använda den om man drabbas.
    - Program går inte att återskapa
    - Klona gärna till en SSD, så får man en snabbare dator än om man har en traditionell hårddisk.
    - Fr o m Windows 10 registrerar Microsoft PC-id vilket gör att man lättare kan installera programmet igen.

Behöver du hjälp att klona så finns hjälp att få på SeniorNet Botkyrka - Datorverkstaden och Datorstugan har gått ihop och det kostar 50:krför medlem och 100 kr för icke-medlem. Ring kansliet och boka innan du kommer, så att det finns någon på plats. Arbetet tar ca 2 timmar. Om man undrar vilken slags SSD-disk man ska köpa kan man ta med datorn till exempelvis MediaMarkt så ger de förslag. Samsung SSD inkl kabel kostar mellan 100-700 kr.

Kopiera/klona? Kopieringsprogram tar inte alla filer.

Kan inte göras på Mac då Macdatorer är helgjutna.

SeniorNet Botkyrka har bytt hårddiskar på samtliga datorer, vilket gör att det finns några begagnade att köpa för en billig peng.

Stickan råkade ut för en olycka och berättade om sina erfarenheter med kommun och landsting.

Hans Lindgren från kommunen besökte SeniorNet Botkyrka på några fredagsträffar för något år sedan och berättade om kommunens fantastiska framtidsversion av att sköta sina ärenden via kommunens hemsida. Kommunens Digitala liv på kommunen…. Känns som det är mer eller mindre dött.

Stickan hamnade på Södertälje sjukhus och vid hemkomsten fick han kontakt med Landstinget som handhar sjukvård m m. Toppen! Stickan tipsade också om att om man lyckas få tag i någon som ringer upp med okänt nummer – spara ner okänt nr och namnge med personens namn så behöver du aldrig sitta i växeln och vänta. Du ser aldrig numret mer än som okänt men telefonen vet direktnumret.

Kommunen lyste med sin frånvaro. Distrikssköterska v g ring igen. Tålamod för att få kontakt. Inget hände förrän efter dag 3 och flera försök till kontakt.

Kommunen ska upprätta en vårdplan. Stickans stora fråga är VARFÖR FÅR DE INGEN INFORMATION!

Personligt korståg mot kommunen.

Vård och omsorg är uppdelat mellan kommun och landsting. Problemet är delat ansvar.

Stickan frågade Hans Lindgren vad som hänt sedan han besökte SeniorNet Botkyrkaoch fick i  princip till svar – inget.

Sune tog upp om mejl från Telia eller något annat  företag om att man har betalt för mycket. Frågan om kontonummer o s v kommer samt en länk.
För med musen över länken KLICKA INTE så kommer länkens adress och då ser man vart den leder.

Swish hur säkert? Enligt bankerna säkert och de ansvarar för säkerheten.

Fishing

Kolla telefonnummer om du är osäker på vem som ringt via bl a hitta.se. Kommer det inte upp vem det är eller att många frågat på numret - ring inte upp.

Stickan berättade att han börjat fråga efter bänkar eller stolar i butiker. När man behöver vila i butiken är det svårt och ibland omöjligt att hitta någonstans att sätta sig. Flera butiker har hörsammat önskemålet och installerat eller kommer att installera sittplatser. Hjälp till att tjata. Nästa gång kanske det är du som behöver en vilopaus.

Owe Eriksson hade gjort ett bildspel om hur man söker på Google och informerade om andra program som finns i Google. Frågan gick ut till deltagarna om några var intresserade av en cirkel för att fördjupa sig och gå igenom det som finns. Eventuellt intresse meddelas till kansliet. Bildspelet är upplagt under Anteckningar fredagsträffar.

Bing och Yahoo är fler sökmotorer på nätet.

Inställning – Anpassning – bakgrund om du vill ändra bild på din dator.

Vid pennan

Britt Arenander