Minnesant 2015-03-06 i Tullinge

Fredagsträff i Tullinge bibliotek den 6 mars 2015, kl 10.00 - 12.00
Antal deltagare: 36 personer

Lars Sjölund hälsade alla välkomna och överlämnadeordet till Pektanten, numera även kallad Sladdtanten Christina Frostegren, Christina alltid har en väska med sig med sladdar för olika uppkopplingar.

Christina presenterade dagens ämne Hälsa, smartband och resor

• visade en våg som kopplar upp sig mot ett trådlöst nätverk och som räknat ut allt själv BMI, fettprocent mm när man väl lagt in sina uppgifter

• visade en artikel och bilder som heter Alla vill dela den digitala hälsokakan – Computer Sweden och visade bilder därifrån. Googla!

• Sedan kom turen till olika Hälsoband / Smartband
    Apple har en app i sitt grundutbud som heter Hälsa. I Google heter den Fitness
    - Stegräknare – accelerometer
    - När man köper ett smartband måste man kolla vilken version av Bluetooth som det passar till. Oftast är det Bluetooth 4 som gäller.
      Finns i uppdaterade IOS och fr o m Android 4.3
    - Olika märken på smartband bl a Jawbone, Garmin. Vissa har batterier som räcker ca 1 år och vissa ska laddas med jämna mellanrum.
      De olika märkena har en egen app
    - En del av handledarna på Seniornet Botkyrka har haft smartband för att kunna informera på träffarna och Pentti började med sitt smartband Sony SWR10.
      Vi fick se hur smartbandet kommunicerar med en Smartphone och platta via Bluetooth. Appen i detta fall hette Lifelog.
    - En fråga kom upp om banden är vattentäta eftersom de ska sitta på armen hela dygnet och svaret blev att vissa är mer vattentäta än andra.

Lasse berättade att han köpt ett enklare band hos NetonNet för 199 kronor.

Inger Feldthofer hade testat Fitbit och visade hur man kan se dygnets alla timmar, hur man rör sig och hur man sover. Inger hade lite problem med batteritiden.
IHon har även haft sitt smartband på sig när hon körde vattengympa och det hade gått bra.

Lennart Ståhlberg hade testat Garmin Vivofit kopplat till en iPhone. Appen heter SmartConnect.

Christina visade JawBone UP24 som även kan kopplas till värdena från vågen av märket Withing. Christina pratade även om en app som heter Runkeeper som även den kan koppas ihop med UP-appen.

När man köper ett band är det viktigt att man kollar vilket operativsystem och vilken version det stöder IOS, Android m fl. Windows har inte kommit igång riktigt ännu.

Karin visade att hon och några familjemedlemmar har anmält sig på tappa.se, där man kan tävla och se hur långt man har gått. Karin hade inte så långt kvar till Island och det är väl starkt jobbat? Kostnaden för att anmäla sig är 200 kr/anmälan.

Christina frågade om staten gör något?
    - Hälsomyndigheten, Info it-vård, stat, landsting och kommuner jobbar på för framtiden inom hälsa och vård.
    - Välfärdsbredband håller en del kommuner på att utveckla. Västerås är i framkant.

Christina ramlade in i en herrtidning på Readly Café,  där det stod en hel massa om träningsprylar.

Gratis uppkoppling WiFi på Norweigan flyg. Man kommer ut på nätet och kan göra en massa saker under flygturen.
Christina
passade på att ta några skärmbilder och som skickades med postens Riktiga Vykort.

Dåliga batterier eller långt till laddning? Extra batterier finns att köpa som går att ladda och ta med sig som extra reserv för att ladda sin smartphone/platta.

Resa utomlands hur gör jag då?
Förslag kom från Christina – ta med en gammal smartphone och köp lokalt kontantkort med samtal och surf. Kolla bara så att telefonen inte är låst till någon telefonleverantör i Sverige.

Off Line kartor. Maps Me är en app där man kan ladda ner kartor för att använda i sin telefon när man inte har är uppkopplad.

Se på svt/play på semestern utomlands
Ladda ner F-security freedom som är en VPN-tjänst och det funkar jättebra. Kostar 38 kr/månad. Man kan inte se allt på svt.play,  det beror på vem som har upphovsrätten till programmen.

Babbel är ett språkkursprogram. Man köper tjänsten per månad och då har man tillgång till det språk man valt och det är både skrivet och ljudligt.

Vid pennan

Britt